Competències
L'ajuntament, integrat per l'alcalde i els regidors, és la institució a la que correspon el govern i l'administració dels municipis.
Segons l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, es garanteix als municipis un nucli de competències pròpies que han d'ésser exercides amb plena autonomia, subjecta només a control de constitucionalitat i de legalitat.
Els governs locals de Catalunya tenen en tot cas competències pròpies sobre les matèries següents, en els termes que determinin les lleis:
Al seu torn, la Llei 7/1985, de 2 de abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, d'àmbit estatal i amb caràcter bàsic, estableix en el seu article 25.2 que l'ajuntament té competències pròpies en les matèries següents:
a) Urbanisme: planejament, gestió, execució i disciplina urbanística. Protecció i gestió del patrimoni històric. Promoció i gestió de l'habitatge de protecció pública amb criteris de sostenibilitat financera. Conservació i rehabilitació de l'edificació.
b) Medi ambient urbà: en particular, parcs i jardins públics, gestió dels residus sòlids urbans i protecció contra la contaminació acústica, lumínica i atmosfèrica a les zones urbanes.
c) Abastament d'aigua potable a domicili i evacuació i tractament d'aigües residuals.
d) Infraestructura viària i altres equipaments de la seva titularitat.
e) Avaluació i informació de situacions de necessitat social i l'atenció immediata a persones en situació o risc d'exclusió social.
f) Policia local, protecció civil, prevenció i extinció d'incendis.
g) Trànsit, estacionament de vehicles i mobilitat. Transport col·lectiu urbà.
h) Informació i promoció de l'activitat turística d'interès i àmbit local.
i) Fires, proveïments, mercats, llotges i comerç ambulant.
j) Protecció de la salubritat pública.
k) Cementiris i activitats funeràries.
l) Promoció de l'esport i instal·lacions esportives i d'ocupació del temps lliure.
m) Promoció de la cultura i equipaments culturals.
n) Participar en la vigilància del compliment de l'escolaritat obligatòria i cooperar amb les administracions educatives corresponents en l'obtenció dels solars necessaris per a la construcció de nous centres docents. La conservació, manteniment i vigilància dels edificis de titularitat local destinats a centres públics d'educació infantil, d'educació primària o d'educació especial.
o) Promoció en el terme municipal de la participació dels ciutadans en l'ús eficient i sostenible de les tecnologies de la informació i les comunicacions.
Serveis obligatoris
L'esmentada Llei 7/1985, a l'article 26, estableix també quins són els serveis mínims obligatoris que l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha de prestar als veïns i veïnes, en tant que municipi amb més de 20.000 habitants:
Val a dir que la mateixa norma contempla que l'Estat i la Generalitat de Catalunya poden delegar en els municipis l'exercici de les seves competències, tenint en compte que la delegació haurà de:
L'Ajuntament podrà exercir competències diferents de les pròpies i de les delegades quan acrediti una situació de d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i que no existeix cap duplicitat amb altra administració.
Regulació
Les competències i funcions dels ajuntaments són regulats en les normes legals següents: