Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
24/01/2019 13:48:36
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Imatge del riu Llobregat a Sant Andreu de la Barca
Imatge del riu Llobregat a Sant Andreu de la Barca

Parc riu Llobregat a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca forma part del projecte Parc riu Llobregat.

Estem davant un projecte de transformació territorial obert que abarca tot el tram del riu de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’àmbit d’actuació s’allarga des del pont del Diable de Martorell a les platges metropolitanes del delta del Llobregat i inclou, a més de l’espai fluvial principal del riu, les connexions amb les rieres que li són tributàries i els accessos als principals nuclis urbans situats a l’entorn immediat del Llobregat.

Es tracta en conjunt d’un àmbit complex de més de 1.000 hectàrees de superfície, que malgrat estar profundament alterat i amb greus desequilibris ecològics, tant funcionals com estructurals, suposa una gran oportunitat paisagística i lúdica..

Aquest espai fluvial acull una població de més de 720.000 habitants.

Durant molts anys el riu Llobregat va quedar exclòs de l’imaginari social de la ciutadania a causa de la desarticulació dels processos ambientals i la degradació del paisatge. En el cas de Sant Andreu de la Barca l'omnipresència del riu Llobregat en les fotos antigues testimonia que aquest fet ha estat molt circumstacila i recent.

Aquesta situació, que va portar a un procés de marginalització en què el riu es va convertir en la porta del darrere de les ciutats i les indústries, i en un lloc de concentració d’infraestructures i abocaments, en definitiva, un espai sense atractiu per a la ciutadania i d’accés difícil i confús, s'ha de revertir.

La recuperació del tram metropolità del riu Llobregat, de les seves condicions ecològiques i paisatgístiques, és un repte que cal assumir.

Cal restablir les relacions entre la ciutadania i el riu amb una nova reformulació que no contempla el retorn a la utopia d’una intima relació de les poblacions i el riu en una societat bolcada a l’agricultura, com fa més de mig segle. Tampoc es tracta de convertir l’espai fluvial en un simple parc urbà. No es té que prescindir de la història i l'ecologia. Cal pesnar en un parc i un riu que tenen una gran extensió i funcionalitats ben diverses.

Parc Riu Llobregat s’entén, doncs, com a una infraestructura ecològica que disposa d’un camí continu de trenta kilòmetres de llarg als dos marges del riu, habilitat per a la circulació dels vianants i les bicicletes des del Pont del Diable de Martorell fins a la desmbocadura del riu al mar.

En aquest ampli recorregut s’inclouen passos transversals per creuar el riu i també accessos a tots els municipis riberencs i amb la xarxa de transport públic metropolità.

Es tracta d’un recorregut, a través de diferents itineraris, per un paisatge de gran riquesa i biodiversitat que disposa de diferents elements de patrimoni històric i cultural singulars així com d’altres destacats punts d’interès.

El Parc Riu Llobregat representa un nou model d’espai públic, habilitat a partir del gran espai obert que genera el riu, útil per múltiples usos (mobilitat sostenible, activitats d’oci i salut, pràctica de l’esport i el contacte amb la natura).

Pendent de traducció

El Consorci per a la Recuperació i Conservació del Riu Llobregat

El Parc riu Llobregat es gestionat pel Consorci per a la Recuperació i Conservació del Riu Llobregat, que es va cconstituir l’any 2006 per tal de disposar d’un ens públic que permeti la intervenció coordinada de tots els nivells d’Administració al conjunt d’espais del sistema fluvial de la conca del riu Llobregat, dins del tram metropolità i en els entorns urbans i periurbans, tot millorant la qualitat i funcionalitat ambiental dels ecosistemes associats.

El Consorci està participat pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’objecte i les finalitats del Consorci són l’estudi, la proposta i la gestió d’accions d’interès general referents al sistema fluvial del riu Llobregat, les seves rieres, torrenteres, els marges i les terrasses fluvials, el delta i tots els espais directament relacionats amb els anteriors i referits al riu en el seu tram metropolità.

En els darrers quatre anys les administracions que participen al Consorci per a la Recuperació i Conservació del Riu Llobregat han invertit conjuntament més de 24,5 milions d’euros, inclosa la Unió Europea que, a través del fons FEDER i del programa Freemed ha participat amb més de mig milió d’euros. 

 Versió per a imprimirImprimir