Del 3 al 22 de juny, Sant Andreu de la Barca acollirà la primera edició de KROMATIC, un festival d’art urbà que convertirà la ciutat en un gran llenç a cel obert. Amb set murals de gran format, concurs obert per artistes, activitats culturals i una aposta per la identitat local, el projecte neix amb la voluntat de transformar i millorar el paisatge urbà de la ciutat.
KROMATIC es presenta com una nova gran aposta per l’art urbà metropolità i suposarà la intervenció artística de més de 650 m² de parets, amb la participació de noms reconeguts del muralisme contemporani i artistes emergents. Una iniciativa que converteix Sant Andreu de la Barca en un nou pol de referència per a l’art urbà al país.
El festival combina l’impacte visual dels murals amb una programació que afavoreix la història, el territori i la diversitat social del municipi. KROMATIC és molt més que una mostra artística: és una declaració d’intencions sobre com l’art pot donar veu, mantenir activa la memòria i connectar comunitats.
“Apostem per un festival que doni visibilitat tant al talent consolidat com als nous creadors”, — Marc García, director de Rebobinart
Grans noms de l'art mural
Els tres murals comissariats estaran a càrrec de Lula Goce, artista gallega colorista amb una obra poètica i compromesa; Roc BlackBlock, consagrat artista català conegut pel seu treball en memòria històrica i muralisme social; i Taquen, artista madrileny que destaca per un estil delicat, simbòlic i profundament connectat amb la natura.
A més, s’incorporaran quatre artistes seleccionats a través d’una convocatòria oberta, del 24 d’abril al 7 de maig, que aportaran noves mirades i enriquiran la pluralitat del relat visual del festival.
Les bases de la convocatòria es poden consultar a: elkromatic.cat/convocatoria
“Aquest festival aposta per un art que dialogui amb la ciutat i la seva gent. Els murals no només transformaran parets, sinó que ajudaran a construir una identitat col·lectiva i a generar converses sobre el nostre entorn i allò que ens defineix com a comunitat” — destaca Marc Giribet, l’alcalde de Sant Andreu de la Barca
Murals que parlen de ciutat
Els murals del festival Kromatic reflectiran la diversitat i identitat de Sant Andreu de la Barca. S'hi rendiran homenatges a les tradicions locals, es destacarà la importància de la cultura i l'educació, i se celebrarà la diversitat cultural i el respecte a la natura. També es posarà èmfasi en l’esport com a eina d'inclusió i es reflexionarà sobre la participació ciutadana, tot promovent valors com la igualtat i la pluralitat.
Cada mural serà un espai de reconeixement col·lectiu i una peça d’un relat coral que representa la ciutat d’avui.
Activitats culturals paral·leles
- Pintem Sant Andreu de colors
Diferents escoles de pintura de la ciutat participaran pintant algunes caixes de registre telefònic o elèctric als diferents barris.
- Contacte amb els artistes de la ciutat
Els diferents artistes que participen en buscar un punt artístic a la façana farem contactes programats amb la ciutadania i els col·lectius locals per conèixer el procés creatiu i artístic del mural a la façana.
- Festa Final
El 14 de juny, de 10.30 h a 14.00 h, el festival culminarà amb una festa de cloenda oberta a tota la ciutadania al Parc Central de Sant Andreu de la Barca, que inclourà: música en directe, tallers familiars i creatius i rutes guiades pels murals, amb explicacions sobre les obres i els seus processos creatius. Una jornada per viure l’art al carrer, en comunitat i des de la proximitat.
Una aposta cultural estratègica per redefinir l'espai públic
KROMATIC és una iniciativa organitzada per l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, que aposta per la cultura com a eix de desenvolupament urbà, inclusió social i projecció del territori. El festival forma part d’una estratègia més àmplia de ciutat que busca fer de l’art un vehicle per repensar els espais quotidians, donar valor al patrimoni local i reforçar els vincles entre veïnatge i entorn.
La producció i direcció artística va a càrrec de Rebobinart, entitat referent en l’àmbit de l’art urbà a Catalunya, amb una trajectòria consolidada en projectes que combinen impacte visual, compromís social i qualitat artística. La seva visió uneix transformació urbana, acció cultural i creació de relats que connecten amb la ciutadania.