NOTÍCIES

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca digitalitza documents històrics

Com ara el Llibre dels Jurats, símbol del municipalisme de la ciutat
dimecres 28 de desembre del 2022, Sant Andreu de la Barca
L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca digitalitza documents històrics

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha donat un pas més en la digitalització del seu arxiu amb la conversió de diferents textos de gran valor històric.

 

Un d’ells és el Llibre dels Jurats, cinc volums escrits entre 1592 i 1712, que són el símbol del municipalisme de Sant Andreu de la Barca durant l’època medieval i moderna i que recullen les decisions del Consell, les obligacions i els deures atorgats per la baronia de Castellví de Rosanes.

 

També s’han digitalitzat el Llibre Reial de Cadastre (1792) i els llibres de la Junta Municipal (1891-1902), la Comissió Permanent (1924-1931; 1974-1988), la Comissió de Govern (1992-1993; 1996-1997) i la Junta de Govern Local (2000-2001).

 

Aquesta mesura s’ha fet amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat i de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació.

 

Els llibres d’actes són una de les sèries documentals més rellevants perquè a través d’aquests llibres es poden repassar tots els acords presos pel consistori al llarg de les dècades i, per tant, són una de les principals fonts documentals per a l’estudi de l’evolució d’una població ja que ens ofereixen una visió cronològica molt interessant del que ha estat el seu desenvolupament polític, econòmic i social.

 

Alhora es preserven els drets de les persones donat que els acords presos afecten a la ciutadania.

 

L’objectiu principal d’aquesta digitalització és garantir la preservació dels documents. El criteri de prioritat s’ha establer pel seu valor legal i històric.

 

Aquesta acció és la continuïtat d’una política de preservació que l’Ajuntament ja va iniciar l’any 2016 amb la digitalització del llibres d’actes del Ple.