NOTÍCIES

Sant Andreu s’afegeix a la declaració de municipis per a la millora de la qualitat de l’aire

L’Ajuntament treballa per fomentar hàbits de mobilitat sostenible
dijous 28 de octubre del 2021, Sant Andreu de la Barca
Sant Andreu s’afegeix a la declaració de municipis per a la millora de la qualitat de l’aire

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca s'ha sumat a la Declaració de Sabadell per un acord polític i social per a la millora de la qualitat de l'aire, que s'ha aprovat aquest mes en el marc del segon Congrés de Qualitat de l'Aire.

 

La qualitat de l’aire és la primera causa de mort derivada de condicions ambientals a tota la Unió Europea. Si bé a nivell global es compleix amb els objectius establerts a nivell europeu, vuit de cada deu ciutats superen els nivells màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Així, el Congrés de Qualitat de l'Aire ha proposat una declaració conjunta per avançar en les accions i estratègies de resposta des del món local, en especial, encaminades a treballar de manera transversal en l'àmbit de la mobilitat.

 

Promoure nous modes de transport

La contaminació atmosfèrica és un dels principals problemes de salut pública a l’àmbit metropolità i cal reduir-la per tal de disminuir els impactes negatius que causa a la població. El trànsit motoritzat n’és un dels principals causants, per això, moltes de les actuacions impulsades des de l’Ajuntament s’orienten a fomentar hàbits de mobilitat sostenible, més enllà de la naturalització de diversos espais que condueixin a la millora de la qualitat ambiental.

 

Durant 2020, la situació de constricció de la mobilitat provocada per les mesures sanitàries adoptades com a conseqüència de l’emergència sanitària, va demostrar que el volum de trànsit rodat incideix directament en els nivells de contaminació de l’àmbit metropolità, tal com mostren les dades registrades a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació de l’Aire (XVPCA). Els nivells de contaminació per NO2 a Sant Andreu van ser els més baixos dels darrers 4 anys.

 

L’Ajuntament treballa per promoure nous modes de transport que siguin una alternativa al vehicle, com ara la vianalització del Nucli Antic, on es crearà una Zona Urbana d’Atmosfera Protegida (ZUAP), limitant la circulació dels vehicles i donant prioritat als vianants. La reducció del límit de velocitat a 30 quilòmetres per hora o l’ampliació de la xarxa ciclable són d’altres mesures que contribueixen a disminuir els nivells de contaminació a la nostra ciutat i millorar la salut i el benestar de la ciutadania.