Aquest dijous 27 de març se celebrarà el Ple municipal del mes de març, en el qual es votarà el nou Pla Local d’Educació de Sant Andreu de la Barca. Es tracta d’una eina que recull i organitza les polítiques socioeducatives municipals d’acord amb les necessitats reals i demandes detectades.
El Pla Local d’Educació es va iniciar el 27 de juny de 2024, quan el Ple municipal va aprovar l’elaboració d’aquest document estratègic. Ara, després de mesos de treball i coordinació entre els diferents departaments municipals, es presenta el resultat d’aquest esforç col·lectiu.
Una diagnosi amb dades clau del municipi
La diagnosi del Pla Local d’Educació recull informació rellevant sobre la realitat social i educativa de Sant Andreu de la Barca. Entre les dades destacades s’hi troba:
- L’evolució de la població, on es detecta una reducció significativa de la població infantil en els darrers anys, amb una davallada del 50% dels infants de 0 a 4 anys així com un increment del percentatge de persones majors de 45 anys i una pèrdua important de població jove.
- Una taxa d’escolarització als 17 anys del 86,4%, per sobre de la mitjana provincial.
- L’existència d’un índex elevat de vulnerabilitat social, amb un 12,3% de les llars amb ingressos inferiors als 10.000 euros anuals.
- Una àmplia oferta d’activitats socioeducatives i culturals que requereix una millor coordinació i comunicació.
- La diagnosi també identifica necessitats com la creació d’una escola d’adults, l’impuls d’un pla de lectura i la millora en l’acompanyament educatiu durant les transicions escolars.
Un Pla d’acció biennal amb 47 accions prioritzades
El Pla d’Acció, que cobreix els cursos 2024/25 i 2025/26, inclou 59 programes, dels quals se n’han prioritzat 47:
- 11 programes de continuïtat
- 26 programes de millora
- 10 programes nous
Nous programes destacats
Alguns dels nous programes que contempla el Pla són:
- Programa de suport i acompanyament a les famílies, per orientar-les en la criança i l’educació dels seus fills i filles.
- Servei integral d’atenció a la petita infància i família, amb l’equipament de la nova escola bressol destinat als infants de 0 a 3 anys i les seves famílies.
- Programa d’educació a temps complet, per ampliar les oportunitats educatives fora de l’horari escolar.
- Escola de segones oportunitats, per oferir suport a joves que han abandonat els estudis.
- Millora de la formació professionalitzadora per a persones adultes, amb nous programes de formació ocupacional.
Coordinació i seguiment
El Pla Local d’Educació es gestionarà de forma coordinada amb la participació del Consell Educatiu Municipal i amb l’impuls d’un grup motor format per tècnics i representants de la comunitat educativa. Es preveu una avaluació continuada del Pla per garantir-ne l’adaptació a les necessitats del municipi.
La regidora d’Educació, Anna Serra, ha destacat que "l’educació és una de les prioritats del Govern Municipal, perquè creiem fermament que és la millor eina per garantir la igualtat d’oportunitats i construir una ciutat del futur cohesionada".
Serra ha posat en valor el compromís del consistori amb aquest àmbit, recordant que "una mostra clara d’aquest compromís és l’increment del 13% en el pressupost destinat a educació per aquest any 2025, que ha arribat als 1.913.000 euros".
Amb aquesta nova eina de planificació estratègica, Sant Andreu de la Barca fa un pas endavant en l’organització i millora de les polítiques educatives locals, consolidant un model de ciutat educadora i cohesionada.