NOTÍCIES

Sant Andreu de la Barca per fomentar la vocació científica entre les nenes i els nens

dijous 13 de febrer del 2020, Sant Andreu de la Barca
Sant Andreu de la Barca per fomentar la vocació científica entre les nenes i els nens

La ciutat s'afegeix a la iniciativa "100tífiques"

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca treballa per fomentar la vocació científica entre les nenes de la ciutat i amb aquesta finalitat s'ha afegit a la iniciativa "100tífiques".

La proposta l'organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d'Educació de la Generalitat amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST) i preveu oferir més de 100 xerrades divulgatives simultànies, per part de més de 100 investigadores del món de l'empresa i de centres de recerca i universitats, a 100 escoles de Catalunya, tot mobilitzant més de 10.000 alumnes d'ESO.

El Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca serà escenari demà d'una d'aquestes xerrades a la que estan convidats alumnes de primer d'ESO de tres centres educatius de Sant Andreu i un de Martorell.

"100tífiques" pretén tant fer visible i destacar la rellevància actual del paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, al sistema de recerca públic com al privat i motivar les nenes, especialment, i els nens pels estudis de ciència i tecnologia.

La concepció de "100tífiques" es basa en la constatació que els estereotips de gènere sobre la capacitat intel·lectual apareixen aviat i influeixen en els interessos de les nenes, tal com va afirmar la revista Science en un article publicat el 2017.

Segons aquest estudi, les nenes es consideren menys brillants que els nens a partir dels 6 anys. Així doncs, a partir d'aquestes edats primerenques, les dones s'autodescarten pel que fa a ser matemàtiques, físiques o enginyeres, una limitació que s'accentuarà amb l'edat per temes de conciliació.

Aquesta realitat, unida a les posteriors discriminacions de les dones al mercat laboral, dibuixa unes dades descoratjadores.

Avui dia, només el 28% dels investigadors del món són dones, segons la UNESCO, i en l'ensenyament superior només el 35% dels estudiants de carreres STEM són dones.


Segons Eurostat, la proporció de doctores en àmbits STEM a la Unió Europea és del 37,1%.

A Catalunya, les dades segueixen un patró similar. Només el 20% dels catedràtics són dones i pel que fa a càrrecs de responsabilitat a centres CERCA, només un 26% són dones. En estudis de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a Catalunya el percentatge de dones graduades és d'un 21%.