NOTÍCIES

Ildefonso Hernández: “el Coronavirus té el pitjor que podem esperar de qualsevol pandèmia: ràpida transmissió sense símptomes”

Xerrada amb el catedràtic en Salut Pública Ildefonso Hernández
dimecres 24 de juny del 2020, Sant Andreu de la Barca
Ildefonso Hernández: “el Coronavirus té el pitjor que podem esperar de qualsevol pandèmia: ràpida transmissió sense símptomes”

Potenciar, promocionar y promoure polítiques orientades a millorar la salut pública, la investigació i l’educació en general són la base d’una societat sensata, aspectes, que, segons el catedràtic Ildefonso Hernández, s’han deixat de banda.

Hernández assegura que el Coronavirus “té el pitjor que podem esperar de qualsevol pandèmia: es transmet de manera ràpida i sense avisar”.

Ildefonso Hernández ha participat al cicle de xerrades organitzat per l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca per reflexionar sobre la Covid-19, sobre què ens ha passat i què podem esperar del futur.

Ildefonso Hernández és catedràtic de Salut Pública i director del departament de Salut Pública, Història de la Ciència i Ginecologia de la Universitat Miguel Hernández. Va ser director general de Salut Pública del Ministerio de Sanidad y Política Social (2008-2011), a on va dirigir la preparació de la Llei General de Salut Pública i la Llei de prevenció del tabaquisme passiu.

Hernández reconeix que “és difícil poder explicar el que ens ha passat” i assegura que “hem de confiar en, com a mínim, tenir una resposta parcial”.

El catedràtic considera que als països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) no s’ha donat excessiva importància a les polítiques de salut pública i s’han potenciat aspectes que tenien un resultat més immediat.

“S’han reduït els pressupostos d’investigació, de salut pública o d’educació en general, que són els pilars de qualsevol societat sensata”, ha dit Hernández.

L’expert ha destacat la reacció que s’ha donat davant d’una situació totalment inesperada i inimaginable. “Era impensable obrir un hotel medicalitzat però potser si ho haguéssim fet abans ens hagués anat millor”, considera Hernández, que diu que d’aquesta manera es minimitzava el risc de contagi intrafamiliar, el gran perill del Coronavirus.

Hernández recorda que la Llei general de salut pública preveia la coordinació de la salut pública i l’atenció primària “però no es va arribar a desenvolupar” i apunta que l’àrea de la salut és la que més va patir les retallades de l’època de crisi.